SEREK TUTTI TRUSKAWKA

Różne rzeczy tutaj testuję, dlatego teraz chcę przedstawić wam coś bardzo prozaicznego. Po prostu serek homogenizowany. Jak często takie serki goszczą na naszych stołach? Są szybie do przekąszenia, a na dodatek dobrze smakują z bułką i masłem, bądź jako słodki dodatek. Ale co w zasadzie wiemy o swoim częstym gościu? Przedstawiam truskawkowy Serek Tutti.

Serki Tutti można zakupić w Biedronce (coś ostatnio dużo mi się narobiło na stronie tych biedronkowych produktów) za około 1,25 zł. Są dostępne zazwyczaj w kilku smakach, ale podstawowymi smakami są waniliowy, truskawkowy oraz brzoskwiniowy. Mój wybór padł na truskawkę.

Co do kwestii producenta. Serek wyprodukowano dla Jeronimo Martins na zlecenie firmy Lactalis Polska. Firma Lactalis jest bardzo dużą firmą wywodzącą się z Francji, która zajmuje się produkowaniem przetworów mlecznych. Jest ona właścicielem marki President, a ponadto przejęła kilka marek m.in. Jovi oraz Galbani.

Opakowanie

Plastikowe pudełeczko zamknięte foliowo-papierzastym wieczkiem. Nigdy nie miałam problemów z jego otwieraniem, plusik. Plastik nie jest bardzo gniotliwy, ale nie ma też co go zanadto forsować. Na wieczku mamy grafikę truskawek i łyżeczki z produktem (bądź co bądź nawet oddali wygląd tego serka). I super informację, że produkt powstał od polskiej krowy tj. z polskiego mleka 😉 Ważne informacje na temat składu i wartości odżywczych znajdziemy z boku opakowania, na szczęście nie trzeba zaglądać nigdzie pod spód. Opakowanie zawiera 165 gram serka.

Skład

  • mleko,
  • śmietanka,
  • cukier,
  • truskawki 6,8% (owoce 5,1%, sok z soku zagęszczonego 1,7%),
  • mleko w proszku,
  • skrobia modyfikowana kukurydziana,
  • koncentrat z marchwi,
  • koncentrat soku z marchwi,
  • aromat,
  • bakterie fermentacji mlekowej.
Skład serka homogenizowanego
Skład serka homogenizowanego

Skład nie jest jakiś zły, ale szczerze powiedziawszy mógłby być lepszy. Zamiast dodać więcej truskawek aby osiągnąć odpowiedni smak i kolor to dodano koncentratów z marchewki… no serio? To ja mam jeść marchewkę czy truskawki? Może na opakowaniu powinno się napisać, że serek jest truskawkowo-marchewkowy? Do tego ta modyfikowana skrobia kukurydziana, zwykły zagęszczacz. Coś co ma tylko zapchać nasze brzuchy i sprawić aby w opakowaniu znalazło się trochę więcej gotowego wyrobu. Zawarli informację na temat bakterii fermentacji mlekowej, ale po co? I tak nie piszą ile ich jest, ani jakie szczepy, więc zapewne mają bardzo niewielkie znaczenie dla naszych organizmów lub żadne.

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza W 100 g produktu W 1 porcji (165 g) RWS%
Wartość energetyczna 509 kJ/ 121 kcal 840 kJ/ 200 kcal 10%
Tłuszcz 5 g 8,3 g 12%
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 3,4 g 5,6 g 28%
Węglowodany 14 g 22 g 9%
W tym cukry 13 g 22 g 24%
Białko 5,4 g 8,9 g 18%
Sól 0,1 g 0,17 g 3%
Co zjadamy razem z serkiem Tutti?
Co zjadamy razem z serkiem Tutti?
Podsumowanie

Bardzo dużo cukru. Zjadając taki jeden serek, zjadamy wraz z nim aż dwie pełne łyżki cukru! Niech każdy spróbuje tak po prostu zjeść dwie łyżki cukru. No i co, ciężko prawda? A w serku wchodzą bardzo łatwo. 1,5 łyżeczki tłuszczu też nie brzmi dobrze. Serek ma 200 kalorii, jeśli chcemy zjeść go z bułką pszenną to mamy jakieś kolejne 200 kalorii. Jeśli dodamy do tego masło… no to mamy bardzo kaloryczny posiłek, chociaż wydawał się taki niewinny.

Szczerze powiedziawszy trochę się zawiodłam, bo lubię ten serek! W smaku Tutti jest dobry, po wymieszaniu zyskuje gładką konsystencję. Czasem można się nawet natknąć na kawałki truskawek. Pod tym względem nie mam mu czego zarzucić, jednak nie jest to rzecz, którą powinno się jeść na każde śniadanie.

Comments

comments