MAKARON BEZGLUTENOWY FUSILLI – PASTANI

Nie jest to pierwsza ani ostatnia paczka tego makaronu w moim domu. Zaczęłam go kupować jakiś rok temu w Biedronce, wtedy gdy szukałam zdrowszego odpowiednika makaronu z pszenicy durum. No i znalazłam właśnie ten makaron. Wtedy był on jeszcze sprzedawany w zielonych opakowaniach, które były podpisane logiem producenta. Makaron kukurydziany jest dostępny również w wersji spaghetti oraz rurek. Akurat ten nazywa się fusilli, co w kraju makaronu zapewne oznacza świderki.

Makaron został wyprodukowano dla Jeronimo Martins Polska S.A. przez firmę SAM MILLS SRL umiejscowioną w Botiz w okręgu Satu Mare w… Rumunii. Kosztuje więcej niż standardowy makaron pszeniczny – za 500 gram 3,99 zł w Biedronce. Jednakże cena makaronu jest zależna także od jego jakości i marki formy. Akurat ten okaz zakupiłam nieopatrznie za 3,19 zł co oznacza, że chyba dotknęła mnie jakaś promocja.

Opakowanie

Makaron Fusilli został zapakowany w biało-czerwono-przezroczyste opakowanie. Cieszy mnie to, że opakowanie jest w naprawdę dużej mierze przezroczyste, gdyż konsument może dokładnie sobie obejrzeć produkt przed jego zakupem. Opakowanie jest łudząco podobne do makaronów z mąki pszennej oferowanych w Biedronce, dlatego trzeba zawsze spojrzeć na opakowanie.

Skład

  • mąka kukurydziana
  • woda.

Od składu nie można by chyba chcieć niczego więcej. Prosty i klarowny, taki jaki powinien być. Żadnych zagęszczaczy, E, czy innych dziwnych dodatków. Dla mnie super. Makaron składa się jedynie z mąki kukurydzianej dlatego jest bezglutenowy. Nie dlatego, że ktoś postanowił usunąć z niej gluten, a dlatego że kukurydza naturalnie nie posiada w swoim składzie glutenu. Z tego względu mogę bezpiecznie polecić ten produkt również osobom chorującym na celiakię. Nie znalazłam na opakowaniu informacji, iż produkt może zawierać gluten bądź jakieś zboża, dlatego mam nadzieję, że jest tak jak napisali. Samo opakowanie zostało wytworzone z polipropylenu, który uważa się za jeden z bezpieczniejszych dla naszego zdrowia.

Odwrotna strona opakowania
Odwrotna strona opakowania

Wartość odżywcza

Wartość odżywcza produktu przed ugotowaniem w 100 g (1 porcji) %RWS w 1 porcji
Wartość energetyczna 1466 kJ/ 345 kcal 17%
Tłuszcz 0,8 g 1%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g 0 g
Węglowodany 79 g 30%
w tym cukry <1 g 1%
Błonnik 0 g
Białko 5,5 g 11%
Sól 0 g 0 g
Składniki mineralne w 100 g (1 porcji) %RWS w 1 porcji
Fosfor (P) 0 mg 0%
Mangan (Mn) 0 mg

0%

Makarony mają to do siebie, że są dosyć kaloryczne i bogate w węglowodany, ale tak po prostu już ma być. Dzięki temu nasz makaronowy posiłek może być sycący. Ponadto makaron zawiera trochę białka, które jest elementem budującym nasze organizmy. Nie wiem w jakim celu została na opakowaniu umieszczona informacja dotycząca fosforu i manganu, których na dodatek i tak w nim nie ma.

Podsumowanie

Makaron wyjątkowo przypadł mi do gustu. Całkowicie przerzuciłam się na ten kukurydziany wyrób. Po ugotowaniu ma bardzo ładną żółciutką barwę – gdy patrzę teraz na zwykły makaron mam wrażenie, że jest on po prostu blady i mniej apetyczny. Również zarówno ja jak i mój mąż uważamy, że ma głębszy smak. Był to dla mnie niejaki szok, gdyż mój małżonek zazwyczaj nie podziela mojego entuzjazmu podczas próbowania nowych bądź zdrowszych opcji jedzeniowych. Makaron gotuje się dokładnie 10 minut, czyli tyle ile zostało napisane na opakowaniu. Jest on wtedy idealnie miękki i sprężysty. Dla osób lubiących opcję bardziej al dente bądź bardziej miękką można gotować makaron plus-minus 2 minuty więcej lub mniej.

Comments

comments

19 Thoughts

  1. Dla mnie makaron bezglutenowy FUSILLI – PASTANI jest tym produktem który bez obaw mogę spożywać z moim schorzeniem . Jego żółciutki kolor zachęca do spożywania go .

  2. Nigdy nie myślałam , że będę kiedykolwiek jadła makaron bezglutenowy . Nigdy nie myślałam , że mąka z wodą może smakować i być do zjedzenia . Jednak od czasu kiedy ugotowałam go pierwszy raz stwierdziłam , że wyglądem niczym się nie różni od makarony który jest z jajek .

  3. Hejka . Nawet nie myślałam , że makaron bezglutenowy może być tak sprężysty i żółciutki . Doskonale nadaje się jako dodatek do zup , zapiekanek oraz jako drugie danie .

  4. Zawsze kupując makaron patrzyłam , aby miał jak najwięcej jajek . Będąc ostatnio w Biedronce był w promocji makaron za 3 zł , ale bezglutenowy i sama nie wiedziałam czy będzie smaczny . Jednak po ugotowaniu nie różni się od innych makaronów które są z dużą ilością jajek .

  5. Jeśli ktoś uważa , że makaron bezglutenowy nie jest zjadliwy to powinien go kupić i spróbować . Makaron po ugotowaniu ma bardzo żółty kolor , a smak jest równie dobry jak makaron kilku jajeczny .

  6. Makaron FUSILLI-PASTANI pomimo , że w jego składzie nie ma jajek to jest równie smaczny i sprężysty . Bardzo często spożywam go al dente wtedy smak jest przepyszny .

  7. Jak możecie jeść mąkę z wodą ? Próbowałem ten makaron i nie smakował mi i po spróbowaniu od razu go wyrzuciłem dla ptaków . Zdziwiłem się , że one go jadły .

  8. Hejka . Ja nigdy wcześniej nie jadłam makaronu bezglutenowego . Jednak po ugotowaniu zauważyłam , że jego konsystencja nie różni się od innych makaronów . Sama zaczęłam próbować , bo chciałam podać do pomidorówki . Smakowo makaron dobry więc bez obaw można podawać na obiad .

  9. FUSILLI – PASTANI to smaczny i odżywczy makaron i powinno się go jadać , a nie tak jak inni uważają , że jest bezglutenowy i nie nadaje się do jedzenia . Używam go zarówno do zup i zapiekanek , ale również jest świetnym produktem na drugie danie czy sałatkę .

  10. Cześć . Jadłem taki makaron , ale nie specjalnie mi smakował . Zawsze pamiętam , że był makaron 4 lub 5 jajeczny , a tutaj tylko woda i mąka . Cena również powinna być niższa niż 3,99 zł , bo w tej cenie był kupowany.

  11. Hej . Dla mnie taki makaron jest dobrym rozwiązaniem ze względu , że jestem uczulony na gluten . Ja ciągle go jadam i nie wydaje mi się , aby był gatunkowo gorszy od innych . Zaraz po ugotowaniu ma żółciutki kolor który zachęca do spróbowania go .

  12. Nigdy nie myślałam , że makaron bezglutenowy może być równie dobry w smaku jak jajeczny . Zawsze słyszałam , że od ilości jajek zależy smaczny makaron . Jednak jedząc FUSILLI – PASTANI zmieniłam zdanie i teraz często jej właśnie makaron bezglutenowy .

  13. Czy ten makaron na prawdę powinno się spożywać ? Prawdę mówiąc jadłem ze względu na głód , ale gdybym miał go częściej kupować i jeść to odpada , ponieważ to dla mnie nie makaron .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *